1-EXCEL VBA İLE SQL NETSİS DATABASE VERİTABANI İŞLEMLERİ KULLANARAK PROGRAM YAPMA (ADODB)

(Veri Listeleme UserForm OluşturmaSQL CRUD İŞLEMLERİ (Select - Insert - Update - Delete) için alt yapı oluşturma.

Excel 2013 ile Netsis kullanmadan 3th Party program benzeri bir uygulama modülleri oluşturmak için aşağıdaki gibi bir Parametre sayfası oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Burada amaç, VBA kodlamada değişken olarak kullanılacak alanların oluşturulmasını sağlamak. Böylece Database ve şifre değişimlerinde kodlama değişimlerini Excel sayfası üzerinde kontrol edebilir hale getirebiliriz.

 

Excel çalışmamızda yeni bir sayfa açarak sayfamıza istediğimiz ismi verebilirsiniz. Alt + F11 yaparak VBA kodlaması yapacağımız VBA Project penceresinin açılmasını sağlayalım.

Projeye yeni bir "Module" ekleyelim. F4 ‘e basarak Properties ‘e girerek Module1 adını " Baglanti " olarak değiştirelim.

Sonra Kod kısmına aşağıdaki gibi SQL bağlantısını açıp kapamaya yarayacak metodlarımızı yazalım.

Aşağıda görülen bir Stok Kart Kayıt/Düzeltme veya fiyat hesaplamaları vb.  işlemleri yapan aşağıdaki gibi bir formu oluşturmak için VBAProject üzerine gelip sağ click ile yeni bir  " UserForm1 " oluşturup istenilen şekilde düzenlemesi yapılarak kodlama için hazır hale getirilir. Burası tamamen ihtiyacınıza uygun ve tasarım beceri ve zevkinize bağlı olarak oluşturmanız gerekir. (Tasarımla ilgili bilginizin var olduğu varsayılarak bu kısmı es geçiyorum)

Netsis Veritabanında Stok işlemleri ile ilgili 2 tablo bulunmaktadır.

Örnek işlemlerimiz için bu iki tablo (Ayrıca database'de istenilen alanları getirten bir VIEW oluşturularak gereksiz alanları ve SQL sorgu karmaşasını azaltabilirsiniz) kullanılacaktır. Bu, Stok Kart Sorgu formunda Stok Kodunu yazıp Enter’e basınca Forma Stok Bilgilerini getirecek olan kodlama aşağıdaki gibi olacaktır. (TextBox1 karşılığı Stok Kodu text alanıdır).

Aşağıdaki kodlama içerisinde kulanılan SQL sorguda “SELECT TOP 1 * FROM ANT_STOK_VIEW … “ daha çok tablodan veri alma ve gerekli alanları kullanma kolaylığı sağlaması açısından VIEW oluşturulmuştur. Bu konu hakkında da araştırarak ya da Netsis Onaylı Destek Uzmanından yardım alarak kendi VIEW ‘lerinizi oluşturabilirsiniz.

Öncelikle Parametre ve kontrol adında 2 Sheet (Sayfa) oluşturalım. Bu sayfa ile etkileşimde olan hücre bilgilerini VBA kodlamaları üzerinde görebilirsiniz.

Bu kod bloğunda çalışan SQL Select sorgusu ile oluşan recordset verilerini kontrol sayfasında B42 hücresine(Bu hücre sizde farklı da olabilir)  .Range("A42").CopyFromRecordset rs koduyla iletmiş olduk. Buradan artık veri alanlarındaki bilgiyi UserForm üzerindeki TextBox’ lara Properties kısmında ControlSource alanına hücre adresleri yazılarak iletilmesi sağlanır. Her TextBox alanı için kontrol sayfasında getirtmiş olduğumuz alan bilgilerine doğru şekilde denk gelecek hücre adresleri yazılarak ControlSource bilgileri girilir.

 

 

Bu arada yapılan çalışmayı Dosyaadi.xlsm veya Dosyaadi.xlsb olarak kaydetmeyi unutmayalım..

İleriki yazılarda bu yöntemi baz alarak oluşturulacak örnek formlar ve uygulamaları ele alacağım...Görüşmek üzere...

Adnan Bulut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin
1-EXCEL VBA İLE SQL NETSİS DATABASE VERİTABANI İŞLEMLERİ KULLANARAK PROGRAM YAPMA (ADODB) Yorumları +2 Yorum
  • Mustafa Düzenli
    1
    Mustafa Düzenli
    Harika çalışma, elinize zihninize sağlık.

    Bu çalışmayı dosya olarak gönderebilir misiniz?

    Teşekkürler

    marben76@gmail.com
    03 Nisan 2020 15:33:13, Cuma
  • CENGİZ
    1
    CENGİZ
    hocam bilgiler için teşekkürler dosyaları nereden indireceğiz
    29 Temmuz 2023 13:03:22, Cumartesi

Yükleniyor...