PyCharm Nedir?

Python programlama dilini yüklediğimizde default olarak Python Shell komut satırı ile gelir. Bu komut satırına diğer adıyla etkileşimli kabuk (interactive shell) adı verildiğini bilmenizde fayda var. Etkileşimli kabuk python programlarımızı yazmamızı, sonuçlarını almamızı sağlar. Bir nevi test alanı diyebiliriz. Python programlamaya ilgi duyanlardansanız bu kabuk ile tanıştığınızı varsayacağım?

PyCharm Nedir?

Pycharm, python için oluşturulmuş IDE programıdır. Python piyasasında kullanılan en iyi IDE dir. Bu IDE ile çok hızlı ve kolay şekilde uygulama geliştirebilirsiniz.

Pycharm bütün işletim sistemlerinde çalışılabilir biçimde geliştirilmiştir. Professional ve Community olmak üzere 2 versiyonu bulunmaktadır. Profesyonel sürümü ücretlidir. Eğer öğrenciyseniz 1 yıl ücretsiz kullanım hakkınız bulunmaktadır. Pycharm’a https://www.jetbrains.com/pycharm/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk Python Uygulamamız

Pycharm IDE yi başlatalım. Proje oluşturacağımız için Create New Project sekmesine tıklayın.

PyCharm Nedir?
PyCharm Nedir?

Açılan pencere yukarıdaki gibi olacaktır. Bu pencerede Location kısmı projemizin dizinini belirtmektedir. Projemizin adı Hello_World buna dikkat ediniz. Burada dikkat edilmesi gereken diğer şey ise Interpreter kısmıdır. Buradan projemizin hangi python sürümü ile geliştirileceğini seçiyoruz. Herşey yolundaysa Create düğmesiyle projeyi yaratınız.

PyCharm Nedir?
PyCharm Nedir?

Herşey yolunda gittiyse yukarıdaki görselde görülen noktaya gelmişiz demektedir. Dikkat etsiyseniz boş bir proje oluşturuldu. Hemen Hello_World klasörüne (seçili kısıma) sağ tıklayın New -> Python File diyerek açılan pencereden python dosyamıza isim verelim ve Tamam diyerek dosyamızı oluşturalım.

PyCharm Nedir?
PyCharm Nedir?

İlk programımız olduğundan ekrana merhaba dünya yazdıracağım.

print("Hello World")
PyCharm Nedir?
PyCharm Nedir?

Oluşturduğumuz hello.py dosyamıza kodumuzu yazdıktan sonra sağ tıklayarak yada kısayolları kullanarak projemizi başlatalım(Run ‘hello’). Kod çalıştığında çıktısı hemen ekranın alt kısmında belirir. Kısaca pycharm’da python projesi oluşturmak bu şekilde.

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin

Yükleniyor...