Dreamweaver ile Üyelik Sistemi - Üye Girişi (Login) ve Çıkışı (Logout)

Bu makale dizisi ile Dreamweaver kullanarak sitemiz için bir üyelik sistemini nasıl yapacağımızı inceleyeceğiz. Bu aşamada üyelerimizin sisteme giriş yapabilecekleri bir üye girişi (login) sayfası yapıyoruz
www.dijitalders.com

Önceden belirttiğimiz üzere "login.php" üyelerin giriş yapabileceği bir formun bulunduğu üye giriş sayfamız oluyor. Şimdi bu sayfada bir üye giriş formu yaparak işe başlayabiliriz. Şekildeki bilgiler doğrultusunda bir form yaratıyor ve sayfamızı "login.php" adı ile sitemiz altında uygun bir yere kaydediyoruz.

Üye giriş formu yapısı

Üye giriş formu yapısı

Burada dikkat etmemiz gereken nokta; yarattığımız formun "Action" bilgisinin "login.php" olarak ayarlanmış olması gerektiğidir. Ayrıca "login_parola" metin alanının "Type" bilgisinin de "Password" olarak ayarlanmış olduğuna dikkat ediyoruz.

Böylelikle üye giriş formumuzu yaratmış olduk. Ardından eğer açık değilse Windows / Server Behaviors menüsü ile "Server Behaviors" panelini açıyoruz. (+) işaretine tıklayarak açılan menüden "User Authentication / Log In User" seçeneğine tıklıyoruz.

Server Behaviors menüsünden User Authentication / Log In User seçeneğine tıklıyoruz

Server Behaviors menüsünden User Authentication / Log In User seçeneğine tıklıyoruz

Açılan iletişim penceresinden ilgili ayarları yaparak üye giriş sayfamızı yapılandırıyoruz.

Üye girişi iletişim penceresi

Üye girişi iletişim penceresi

  • Get input from form: Üye giriş için bilgilerin girildiği bilgi formu.
  • Username field: Formda yer alan kullanıcı adı metin alanını seçiyoruz.
  • Password field: Formda yer alan parola metin alanını seçiyoruz.
  • Validate using Connection: Üye giriş işlemleri sırasında giriş bilgilerinin kontrol edileceği üyeler veritabanına erişmek için kullandığımız veritabanı bağlantısını seçiyoruz.
  • Table: Üyelerin bilgilerinin bulunduğu veritabanı tablosunu seçiyoruz.
  • Username column: Kullanıcı adı bilgisinin veritabanında kayıtlı olduğu alanı seçiyoruz.
  • Password coulmn: Parola bilgisinin veritabanında kayıtlı olduğu alanı seçiyoruz.
  • If login succeeds, go to: Üye girişi işlemi başarılı ise üyenin yönlendirileceği sayfanın adını veya adresini giriyoruz. Kullanıcının giriş yaptığı sayfaya geri dönmesini istiyorsak, "Go to previous URL (if it exists)" seçeneğini işaretliyoruz. Bu seçeneğin anlam kazanabilmesi için üyelerin sitenizin her sayfasından üye giriş işlemi yapabilmeleri gerekiyor. Örneğin üye "Makaleler" bölümünü gezerken giriş yaptığında kendisini tekrar bu bölüme göndermek isteyebiliriz. Tabi bu tür bir işlemin olabilmesi için sitemiz tasarımında her sayfada görünen bir üye giriş formu olmak zorunda. Herhangi bir sayfaya eklediğiniz üye giriş formu için "Action" bilgisini "login.php" olarak girerseniz kullanıcılar her sayfadan sisteme giriş yapabileceklerdir.
  • If login fails, go to: Üye giriş işlemi başarılı olmaz ise üyenin yönlendirileceği sayfanın adını veya adresini giriyoruz.
  • Restrict access based on: Üyelik sistemimizde üyelere farklı yetkiler atayarak, bazı sayfaların (yönetim sayfaları gibi) sadece belli yetkilere sahip üyelerin (yöneticiler gibi) görebilmesini sağlayabiliriz. Yetki bazlı bir üyelik sistemi için; "Username, password and Access level" seçeneğini işaretleyip, üyenin yetkisinin veritabanında hangi alanda tutulduğunu "Get level from" menüsünden seçiyoruz. Eğer teki olayına bulaşmadan sadece kullanıcı adı ve şifre ile bir giriş işlemi yaptırmak istiyorsak "Username and password" seçeneğini seçebiliriz.

Bu şekilde yapılandırma işlemini tamamlayıp "OK" diyebiliriz. Artık kayıtlı üyelerimizin giriş yapabileceği bir üye giriş sayfası yapmış olduk.

Üye çıkışı (Logout) sayfası yapımı

Giriş yapmış üyelerin sistemden çıkış yaparak oturumu kapatabilmeleri için bir üye çıkışı sayfası yapmamız gerekmektedir. Bunun için Yeni bir PHP dokümanı yaratıp "logout.php" adı ile sitemiz altında uygun bir yere kaydediyoruz. "Server Behaviors" panelinden (+) işaretine tıklayıp açılan menüden "User Authentication / Log Out User" seçeneğine tıklıyoruz.

Server Behaviors menüsünden User Authentication / Log Out User seçeneğine tıklıyoruz

Server Behaviors menüsünden User Authentication / Log Out User seçeneğine tıklıyoruz

Açılan iletişim penceresinden; Eğer sayfa içerisinde bir linke tıklandığında çıkış yapılmasını istiyorsak "Log out when" seçeneğinden "Link Clicked" seçeneğini seçmeliyiz. Böylece sadece ilgili linke tıklandığında çıkış işlemi yapılacaktır. Fakat biz daha esnek bir uygulama yapmak adına "Page load" seçeneğini seçiyoruz. Böylece bu sayfa her yüklendiğinde başka bir deyişle ziyaretçi bu sayfaya işaret eden bir linke her tıkladığında üye çıkış işlemi gerçekleşecektir.

Üye çıkış işlemi iletişim penceresi

Üye çıkış işlemi iletişim penceresi

Üyenin çıkış yapabilmesi için sadece giriş yapmış üyelerin gördüğü bir sayfada bir link yaratıp bu linki "logout.php" sayfasına yönlendirmeliyiz. Böylece ilgili linke tıklayan kullanıcılar sistemden çıkmış olacaklar ve "When done, go to" bölümüne girdiğimiz adrese yönlendirilecekleridir.

Böylelikle üye çıkış sayfasını da tamamlamış olduk. Sırada giriş yapmış üyelere özel sayfaları ve sayfada belli bir kısmı sadece üyelerin görebileceği nasıl yapacağımız konusu var. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.

Kaynak http://www.dw.gen.tr/makale/detay/dreamweaver-uyelik-giris-cikis-login-logout/

Yorumunuzu Ekleyin
Dreamweaver ile Üyelik Sistemi - Üye Girişi (Login) ve Çıkışı (Logout) Yorumları +3 Yorum
  • ömer
    1
    ömer
    rasgele şifre ve parola yazınca giriş yapıyor bu sorunu nasıl halledebilirim.
    21 Şubat 2012 23:44:25, Salı
  • sultan
    1
    sultan
    örneklerle kodları da paylaşırsanız daha iyi olur.
    05 Temmuz 2012 11:28:11, Perşembe
  • Erkan
    1
    Erkan
    Elinize sağlık. Teşekkürler.
    24 Temmuz 2012 05:07:35, Salı


Yükleniyor...
    Yükleniyor...