Verimli Bir Çalışma Metodu: Pomodoro Tekniği

Yapılması gereken işler, yetiştirilmesi gereken sunumlar, katılınması gereken toplantılar? Bütün bunları atlamadan, eksiksiz bir şekilde gerçekleştirebilmek için her işe belirli bir zaman ayırmak ve belli bir süre içerisinde çalışmaları bitirmeye uğraşmak oldukça stresli.

Tüm bu aktiviteleri sistematik olarak gerçekleştirmeyi ve zamanı daha iyi değerlendirmeyi sağlayacak bir yol var: Pomodoro Tekniği.

1980’li yıllarda Francesco Cirillo adlı İtalyan bir öğrencinin bulduğu ve günümüzde hala üzerine çalışmalar yapılan bu yöntemle ilgili oldukça fazla araştırma var.

Yazılım sektöründe uzun yıllar çalışan Francesco, zamanı etkin ve verimli kullanmakla ilgili çalışmalarda bulunmuş. Pomodoro Tekniğini için mutfaktaki zaman sayaçlarından ilham almış. Zira Pomodoro İtalyanca’da domates demek.

Verimli Bir Çalışma Metodu: Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniğinin Vadettikleri

  • Zamanla birlikte çalışın, zamana karşı değil.
  • Kendinize yüklenmeyin, baskıdan kaçının.
  • Dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı unsurları etkisiz hale getirin.
  • Daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurun.

Tekniği uygularken önce 25 dakikalığına iş veya dersinize odaklanıyorsunuz, sonrasında 5 dakikalık bir mola veriyorsunuz. 1 pomodoro, bu 30 dakikalık sürece denk geliyor. Dört pomodoro yaptığınızda, yarım saatlik bir mola verebiliyorsunuz.

Günde 6-12 arası pomodoro yapmak, ideal sayılıyor. Bu da 3-6 saat arası bir zaman dilimine denk geliyor.

Belirli bir zaman kısıtı verilerek, yalnızca bir işin yapılması ile kişinin konsantrasyonun en üst seviyede olması ve zihninin tek bir konuya bütün verimiyle odaklanması amaçlanıyor.

Çalışma sürelerini takip eden kısa mola dilimleri, kişinin başarısını hızlı bir şekille ödüllendirmesine sebep olduğu için bireysel motivasyonu artırıcı etki sağlar. Örneğin; kahve yapmak, tatlı yemek ya da sosyal medyada kısa bir gezinti yapmak.

Peki bu yöntem nasıl efektif bir şekilde uygulanır?

  • Yapmak istediğiniz uzun ve kısa vadeli işleri içeren bir aktivite envanteri hazırlayın.
  • Bu listedeki aktiviteler için bir öncelik sırası belirleyin.
  • Her gün çalışmaya başlamadan önce bu listeden öncelikli aktiviteleri seçin ve onları “yapılacaklar listesi”ne aktarın.
  • Aktivitenin tahmini gerçekleşme süresini pomodoro cinsinden belirleyin.
  • 25 dakikalık çalışma süresinin sonunda 5 dakikalık bir mola verin.
  • Mola süresince çalışmanız hakkında hiçbir şey düşünmeden farklı şeylerle ilgilenin, kendinizi ödüllendirin.
  • Gün sonunda yaptığınız çalışmaları ve sürelerini kaydettiğiniz bir sayfa hazırlayın. Aktivitelerinizin tahmini süresini ve gerçekleşme süresini pomodoro cinsinden yazarak karşılaştırın. Bu karşılaştırma sonucunda tahminlerinizi iyileştirmeye ve zamanınızı efektif kullanmaya çalışın.

Aşağıdaki infografik bu tekniği özetler nitelikte.

Verimli Bir Çalışma Metodu: Pomodoro Tekniği

İyi denemeler…

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin

Yükleniyor...