DNS Kayıt Tipleri

DNS kayıt tipleri MX, A, CNAME ve TXT ne demektir?

DNS Kayıt Tipleri

MX (Mail) kayıtları

MX kayıtları, alan adınıza gelen e-posta iletilerinin hangi sunucuya yönlendirileceğinin bilgisini içerir. Server alanında belirtebileceğiniz örnek veriler mail.alanadiniz.com ya da aspmx.L.google.com gibi e-posta sunucularının adresleridir. Priority olarak adlandırılan değer iletilerin hangi öncelik sırasında belirtilen sunuculara yönlendirileceğini belirleyen değerdir. Alan adınız için birden fazla MX kaydı tanımlayabilirsiniz.Bu durumda iletileriniz öncelikli olarak en düşük Priority değerine sahip sunucuya, bu sunucudan cevap alınılmazsa sıralamadaki diğer sunuculara yönlendirilir.
Örnek;
Server verisi "mail.alanadiniz.com", Priority verisi "0"

MX kayıtları Emailler için Sunucuların sorumluluğunu belirler. user@xyz.com'a mail gönderirken, email sunucunuz ilk olarak xyz.comiçin MX Recorda bakar çünkü>xyz.com için hangi email sunucusu alakalı görmek ister (Bu mail.xyz.comya da birinin email server'ı olabilir mail.isp.com). Daha sonra IP Adreslerine bağlanmak amaçlı A kaydına bakılır.

MX Record hangi email serverın kullanılacağını gösteren Tercih numaralarına sahiptir. Email serverları ilk olarak emaillari server'a göndermeye çalışır en düşük tercih ile lowest preference number , eğer başarılı ise sonraki en düşük ile devam eder..

Bir MX kaydını kontrol etmek için

host -t MX example.com

 

A (Host) kayıtları

Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, mycomputer.yourdomain.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 192.168.0.3 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir:

domainisminiz.com. A 192.168.0.1

En çok kullanılan kayıt türü denilebilir. Alan adınıza bağlı bir alt alan adının hangi IP adresine yönlendirileceği bilgisini içerir. Örnek olarak alan adınıza bağlı "www" alt alan adının, web sitenizin barındırıldığı sunucu IP adresine yönlendirilmesinde kullanılır.
Örnek;
zone "www", örnek server verisi "85.159.66.2" şeklinde olmalıdır.

bir A kaydını kontrol için

host example.com

bir A kaydı için

host example.com ns1.example.com

  bir A kaydının ip eşleşmesinin olup olmadığını anlamak için

host example.com 192.168.1.1

 

CNAME (Alias) kayıtları

Alias, takma ad anlamına gelmektedir.CNAME kayıtları her hangi bir A (Host) kaydına takma ad olarak farklı alt alanadı kayıtları tanımlamak için kullanılır. Örnek olarak "ftp" alt alan adı www.alanadiniz.com kaydına Alias olarak tanımlanabilir.
CNAME kaydı kullanmadaki esas amaç, tek bir host kaydını değiştirerek ona bağlı çalışan Alias kayıtlarını bir seferde güncelleyebilmektir.
Örnek olarak web siteniz için oluşturulmuş www, ftp, mail gibi kayıtların her zaman aynı IP adresine yönlenmesini istiyorsanız sadece birisi için A (Host) kaydı oluşturmanız, diğer kayıtları a bu A kaydına CNAME (alias) olarak eklemeniz yeterli olacaktır. Daha sonra web sitenizin IP adresini değiştirmeniz gerektiğinde sadece bir kaydı güncellemeniz, diğer tüm kayıtlar üzerinde etkili olacaktır.
Örnek;
Zone verisi "ftp", örnek server verisi "www.alanadiniz.com" şeklinde olabilir.

CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin:

domainisminiz.com. A 192.168.0.1

CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz. Örneğin:

ftp.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.
mail.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.
ssh.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.

CNAME kayıtları, domaininizi ftp.domaininiz.com, mail.domaininiz.com vb. vasıtasıyla görüntülemenize yardımcı olur. Uygun bir CNAME kaydınız yoksa bu tip adresleri kullanarak, sunucunuza bağlanamazsınız.

 

Alias yani takma isim yoluyla başka bir dns server da bulunan kaydın yolunu belirler yani başka bir dns serverda bulunan kaydı farklı bir isimle zoneda kayıt altına alınmasını sağlar. Ancak kullanıcılar aranılan hostun gerçekte nerede olduğunu göremezler. www veya ftp kayıtları bir tür takma isim kayıtları için sık kullanılır. Mesela www.yesilbeyaz.com.tr isminde herhangi bir makine gerçekte yoktur. Ama www sorgusuna yanıt veren takma isme sahip bir server vardır.

CNAME Kayıtları farklı isimle yer almadır . Genellikle Internet üzerindeki bilgisayarlar gibi birden fazla işlevleri vardır Web Sunucusu, FTP Sunucusu, Sohbet Sunucu, vb..Bu maske için, CNAME Kayıtları tek bir bilgisayarda birden çok ad (takma ad) vermek için, kullanılabilir.

Bazen firmalar marka-isim için birden çok alan adları kayıt ama hala tek bir web sitesi korumak istiyoruz. Bu gibi durumlarda, CNAME Kaydı belki gerçek web trafiği iletmek için kullanılır.

Örnek:

www.abc.in www.abc.com 'e CNAME olabilir.

En Popüler kullanımı , standart kullanarak hem bir Web Server'a erişim sağlamak içinwww.yourdomainname.com ve yourdomainname.com (olmadan the www).Bu genellikle kısa adı işaret www adı için bir CNAME Kaydı ekleyerek [kısa adı için bir A Kaydı (www olmadan) oluştururken] tarafından yapılır.

Bir bilgisayar veya hizmet geçici eski ve yeni adı hem aracılığıyla erişime izin vermek için, adını gerektiğinde CNAME Kayıtları da kullanılabilir.


TXT kayıtları

Bu tip kayıtlar özel amaçlı kayıtlardır.Genellikle spam e-posta gönderimleri engellemek için düşünülmüş kurallardan biri olan "SPF" kayıtlarını tanımlamak için kullanılır.Kayıt formatı ve kullanım detayları konusunda internet ten bir çok kaynağa ulaşabilirsiniz.

TXT Kayıtları Bir etki alanı ile bazı metin ilişkilendirme yeteneği veya bir alt etki sağlamak.Bu metin kesinlikle içindir bilgi sağlamak ve bu şekilde hiçbir işlevselliğe sahiptir. Bir TXT Record serbest formda metin 255 karaktere kadar saklayabilirsiniz. Bu kayıt genellikle bölgeyle ilgili bilgi taşımak için kullanılır. Birden TXT Kayıtları izin verilir fakat bunların sırası mutlaka korunmaz.

Örnek:

Bu benim e-posta sunucusu olarak değeri yourdomainname.com için bir TXT kaydı ekleyebilirsiniz . İşte, eğer herkes TXT kayıtları kontrol edildi yourdomainname.com , TXT Record görünen yukarıdaki metni çarpacaktır.

TXT kayıt aşağıdaki uygulamak için kullanılabilir:

  • Sender Policy Framework (SPF) : Sender Policy Framework Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) bir uzantısıdır. SPF yazılımları tanımlamak için izin verir ve Şu SMTP Posta (Return-Path) dövme adresleri reddetmek. SPF, etki sahibi kendi posta gönderme politikası, örneğin belirlemenizi sağlar Hangi posta sunucuları kendi posta göndermek için kullanmak etki alanı adı. teknolojisi iki taraf tandem çalışmasını gerektirir:

    • Etki sahibi, etki alanının DNS bölgesinde bir TXT Record bu bilgileri yayınlıyor ve başkasının e-posta sunucusu olduğunda bu etki geldiğini iddia eden bir ileti alır sonra

    • alan sunucu iletiyi etki alanının belirtilen politikasına uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Örneğin, mesaj bilinmeyen bir sunucusundan söz konusu ise, bir sahte olarak kabul edilebilir.

  • Alanadı Anahtarları: DomainKeys e-posta gönderen özgünlük ve mesajı doğrulamak için tasarlanmış bir e-posta kimlik doğrulama sistemi (Yahoo! tarafından geliştirilen) olan bütünlüğü (yani, mesaj taşıma sırasında değişmiş değildi).DomainKeys belirtim DomainKeys Identified DomainKeys Tanımlanan Posta adında geliştirilmiş bir protokol Mailcreate adlandırılan geliştirilmiş bir protokol oluşturmak için Tanımlanmış ınternet Mail yönlerini benimseyen (DKIM).

PTR (Pointer Record)

Sadece Reverse Lookup Zone da kullanılabilir. İp adresinden isme eşleşme yapan kayıttır. Yani 192.168.1.1 li ip ye sahip makinenin ismi nedir sorusuna DNS server PTR kayıtlarına bakarak cevap verir.

Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. Örneğin, 192.168.0.1‘i www.domainisminiz.com ile eşleştirmek istediniz, kaydınız şu şekilde görünür: 1.0.168.192.in-addr.arpa PTR www.domainisminiz.com.

Not: İlk kısımda IP adresi tersine çevrilmiştir. İkinci kısımda, host adınızdan sonra bir boşluk bırakın.

“in-addr-arpa” metodu en sıklıkla kullanılan yöntemdir.

Önemli: PTR kaydı, sadece web siteniz kendi IP’sine sahipse etkili olur.

Önemli: PTR kaydı, isim manüel olarak düzeltildiğinde etkin olur ve belli bir bölge bilgisi eklenmiş olmalıdır. Bu da sadece sunucu yöneticileri tarafından yapılabilir

NS (Name Server)

Network üzerinde bulunan ve kullanım da olan dns serverları tanımlar. Yani bir dns server network teki diğer dns server dan bu kayıt sayesinde daha kolay ve hızlı bir şekilde haberdar olabiliyor denilebilir.

NS Kayıtları Bir Bölgenin sorumlu DNS sunucuları (yetkili) tanımlamak. A Zone için bir NS kaydı içermelidir kendi DNS sunucuları her (birincil ve ikincil). Bu çoğunlukla Zone Transfer amaçlar (bildirim) için kullanılır. Bu NS kayıtları onlar bulundukları Bölgesi olarak aynı ada sahip.

NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar.

Önemli: NS kayıtları, sitenizin çalışmaya son vermesine neden olabilir. Genelde NS kayıtlarını değiştirmeye gerek yoktur.

Bir NS kaydını kontrol etmek için

host -t NS example.com

 

SOA (Start Of Autority)

Tüm zonelardaki ilk kayıttır. Bir DNS server’ın o zone dan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Yani belirli bir zone için primary dns server’ın parametrelerini tanımlamak için kullanılır. Zone versiyonu, zone yönetimi, zone da bulunan datanın ve name server bilgileri Soa kayıtlarında tutulur.

AAA (Address Record)

A kaydı ile aynı işi yapar yani hostnameleri ip adresleri ile eşler ama ip V6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.

Kaynak

 
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...