Dijital İkiz Nedir?

Gerçek Dünyanın Sanal Aynası: Dijital İkiz

Bu yazımızda gerçek dünya ile sanal dünyayı bağlayan bir köprüden, sanal replikalardan bahsedeceğiz.

NASA’nın geliştirdiği teknoloji uygulamaları sonucunda ortaya çıkan ve ilk kez 2002 yılında yayınlanan bir kitap ile hayatımıza giren önemli bir kavram; Dijital İkiz.

Dijital İkiz kavramı aynı zamanda Endüsrti 4.0 ve Nesnelerin İnterneti teknolojisinin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.

Dijital İkiz Nedir?
Dijital İkiz Nedir?

Dijital İkiz nedir?

Dijital İkiz, gerçek olacak şekilde oluşturulan fiziksel bir ürünün sanal kopyasıdır.
Yaratılan bu sanal replikalar günümüzde hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir teknolojinin ürünü olarak dikkat çekiyor.

Neden bir sanal ikize ihtiyacımız var ki?

Nesnelerin İnterneti teknolojisinin büyümesi ile dijital ve gerçek dünya arasındaki bağlantı ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu boşluğu da dijital ikiz teknolojisi doldurmaya başlıyor.

Örneğin makinelerin sanal ikizleri geliştiriliyor ve bu makinelerin çalışmaları uygulama öncesinde simüle edilebiliyor. Bu da hataların, eksiklerin ya da uyumsuzlukların daha önceden test edilerek tespit edilmesini sağlıyor. Dolayısıyla bu teknoloji ile operasyon ve uygulama süreçleri de daha sağlıklı bir şekilde yürütülüyor. Yani bir makinenin gerçek hayattaki fiziksel halinde oluşacak bir hatanın farkına dijital ikizi sayesinde varabiliyoruz.

Sorun dijitalde fark ediliyor, gerçek hayatta çözülüyor.

Bu ikizler geleceği öngörüyor, bu da bize maliyet, zaman ve enerji tasarrufu olarak geri dönüyor.

Dijital İkiz Nedir?
Dijital İkiz Nedir?

Dijital ikizlerin kullanım alanı nelerdir?

Dijital İkiz teknolojisi mühendislik ve tasarım projelerinde sıkça kullanılan bir teknoloji haline geldi. Tasarım ve ürünlerin dijital ikizleri yaratılarak, oluşan sonucun tüm ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığı, bir hata veya eksiğe sahip olup olmadığı bu replikalar üzerinde test edilebiliyor. Bu sayede ürünün prototipi yapılmadan az maliyetli bir test aşaması gerçekleştirilmiş oluyor ve sanal analizler ile uygulama süreçleri yeniden şekillendiriliyor.

Bir imalat ya da üretim sırasında geliştirilen fiziksel ürün sanal olarak modelleniyor ve aynı süreç burada da işliyor. Planlanan iyileştirme ve geliştirme çalışmaları bu sanal model üzerinde denenebiliyor ve üretim süreci bu analizler doğrultusunda yeniden yapılandırılıyor.

Siemens proje süreçleri, dijital ikiz teknolojisinin kullanımında gösterilebilecek en etkili örneklerden biri.

Kullanıdığı bu teknoloji sayesinde şirket ve kurumların test süreçlerini hızlı, ekonomik ve güvenilir hale getiriyor. Siemens, Maserati’nin Ghibli modelinin üretim sürecini dijitalleştirerek dijital ikiz teknolojisini ciddi bir boyuta taşıdı. Bu uygulama ile üretim sürecini kısaltırken, piyasaya çıkış sürecini de 30 aydan 16 aya indirerek önemli bir zaman tasarrufu sağladı.

Bu heyecan verici proje dijital ikiz uygulamasında öncü uygulamalardan biri haline geldi.

Otomotiv sektöründen sağlık sektörüne pek çok alanda geleceğin teknoloji trendi olan dijital ikiz projelerine Philips örneğini de ekleyebiliriz.

Sağlık sektörünün dijitalizasyon süreçleri her geçen gün etkisini artırırken, dijital ikiz teknolojisinden uzak kalması düşünülemezdi. İnsanların sağlık durumu ve fiziksel performansının takibi, aynı zamanda da iyileştirilmesi için ayata geçirilen sağlık uygulamalarında dijital ikizler vazgeçilmez bir teknoloji metodu olarak karşımıza çıkıyor.

Dijital İkizler hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor?

MALİYET, ZAMAN, RİSK, ENERJİ…

Yıllardır dijital uygulamalarla hayatımız ve günlükrutinlerimiz dönüşüm sürecine girdi. Dijital ikiz teknolojisi de bu uygulamalar arasına hızlı ve etkili bir giriş yaptı. Dijital bize artık pratik ve efektif kullanabileceğimiz bir yaşam standardı sunuyor.

Mesela dijitalleşme günlük yaşantımızı nasıl etkiliyor basit bir örnek verelim. En çok kullandığımız dijital uygulamalardan birisi; Dijital Bankacılık.

İnternet bankacılığı ile maliyetimizi aza indirgiyor, zaman ve enerji tasarrufu sağlıyoruz. Bankaya gideceğimiz taksi ya da benzin parasını cebimizde tutuyor, şubede saatlerce sürebilecek işlemler sırasında kaybedeceğimiz zamandan ve harcayacağımız enerjiden dijital bankacılık ile tasarruf ediyoruz.

İşte dijital ikizler de pek çok farklı sektörün maliyetlerini azaltıyor, onlara aynı şekilde zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Bir ürün ya da tasarımın test edilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek risklerin azaltılması ve öngörülebilmesi çok önemlidir. Dijital ikiz teknolojisi tam olarak burada devreye giriyor ve süreci daha pratik ve güvenilir hale getiriyor.

Dijital ikiz uygulamaları ile az maliyetli testler ile aza indirgenmiş ve öngörülebilen risk unsurları tespit ediliyor.

Bu durumda dijital ikiz kavramı; zaman ve enerji tasarrufu, az maliyet avantajlarının yanı sıra riskleri ortadan kaldıran bir sanal ayna olarak üretim sürecine yeni bir soluk getiriyor.

Teknolojinin hayatımıza enerji kattığı büyük dönüşüm süreçlerine tanık olmak çok heyecan verici!

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...